Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Astro Academy

Hur väljer jag kikarsikte?

Hur väljer jag kikarsikte för jakt?

När man väljer kikarsikte utgår man från användningsområde och behov.

Drevjakt

Till drevjakt väljer man i regel lågförstorande sikten med liten objektiv diameter då man inte är i behov av skymningsegenskaper utan en smidig och relativt lätt kikarsikte med stort synfält. Populära val brukar vara sikten med förstoringsspann 1-4x, 1-5x, 1-6x eller 1-8x kombinerat med 20-24 mm objektiv. Siktet blir därför mindre, lättare, smidigare och lättmanövrerat vid snabba situationer. När jakten sker primärt på korta avstånd kan man också välja att avstå ett kikarsikte och satsa på ett rödpunkts sikte eller holografiskt sikte, detta för att minimera vikten och uppnå en parallaxfrihet vilket underlättar i de snabba lägena.

Allround

Har man mycket varierande jakt och kanske vill bedriva all jakt med samma vapen och kikarsikte så söker man oftast efter kikarsikten som funkar bra till allt, med utvecklingen som skett inom kikarsikten senaste åren är det lättare att hitta ett sikte som kvalar in i denna kategori idag än vad det var för några år sedan. Sikten som 1.5-9x45, 1.5-10x42, 1.6-8x42, 1.7-10x42, 1.8-12x50 eller 2-10x50 så har man ett kikarsikte som funkar bra till både drev,pyrch och vakjakt.

Vakjakt

När man bedriver vakjakt så är skymningsegenskaperna det första man kollar efter när det kommer till valet av kikarsikte, dom vanligaste valen brukar vara 2.5-10x56, 3-12x56, 3-15x56 alternativt kan man gå på fasta förstoringar som 8x56 som har färre linser än variabla sikten och därmed släpper igenom mer ljus. Det finns även riktiga ljuskanoner på marknaden som Hensoldt/Zeiss 6-24x72 som ger ett makalöst skymningsvärde och upplösning, dessa gör i sin tur att du enklare kan göra rätt beslut och val innan du låter skottet gå.

Hur väljer jag kikarsikte för skytte?

När det handlar om att välja kikarsikte för skytte så finns det en del olika alternativ och funktioner man kan välja emellan, en del har med användningsområdet att göra och en del med vad man personligen föredrar. Inom skyttesikten finns det en hel del olika typer av kikarsikten beroende på vilken typ av skytte man bedriver T.ex. Dynamiskt, Bänkskytte, Fältskytte eller Taktiskt/Militärt.

Förstoring:

När man väljer förstorings intervall på kikarsiktet så utgår man oftast från vilket användningsområde man ska ha kikarsiktet till, är det Dynamiskt skytte väljer man ofta sikten med låg förstoring som ibland kan kombineras med ett sekundärt rödpunkts sikte. Detta ger en snabb reaktions förmåga, möjlighet skjuta med båda ögonen öppna och få ett snabbt anlägg bakom siktet. Preferenserna skiljer sig när det gäller ett mer eller mindre taktiskt utförande och likaså kan de variera kring valet av medförstorande eller icke medförstorande riktmedel. De mest eftertraktade förstoringarna i detta segment är 1-6x, 1-8x, 1-10x För långhållsskytte väljer man oftast kikarsikten med högre högsta förstoring. Hur hög högsta förstoring man väljer har väldigt mycket med personligt tycke att göra, vanligaste valen brukar vara 4-16x, 5-25x, 6-24x men också mer moderna varianter som 3-25x, 4.5-27x, 4-28x, 3-24x, 3-27x eller 3.5-26x. Det finns också kikarsikten som erbjuder riktigt generösa förstorings spann som T.ex. March-FX 5-40x56, Schmidt & Bender PMII 12-50x56 eller March 8-80x56 .

Riktmedel:

När det kommer till valet av riktmedel så handlar det mest om det personliga tycket och såklart användningsområdet som styr. Bedriver man T.ex. Fältskytte väljer man ett riktmedel som är utvecklad för att kunna mäta storleken på målen för att sedan avståndsbestämma. För detta bruk väljer man med fördel riktmedel av mil typ, dvs Mil-Dot och dom olika utvecklade alternativen av detta.

För avståndsbedömning/mätning av målets storlek i förhållande till riktmedlets punkter/streck, har man utvecklat skalor med olika gradering, i den klassiska mil-dot skalan finns det punkter varje hel mil, men eftersom kraven och önskemålen från skyttar ökat för att kunna mäta mer noggrant så finns det idag skalor med ner till 0,2 och 0,1 mils noggrannhet. ( MR2, P4FL, MSR, L.R.D ). På senare tid har man också upptäckt fördelarna med de så kallade “julgransriktmedeln” (såsom SHX, EBR-2C, Horus 59, Tremor2) som ger störst möjlighet till maximal precision och snabb träffkorrigering. I bänkskyttesammanhang föredrar man dock oftast enkla och relativt tunna riktmedel av icke medförstorande typ inte sällan kombinerade med ett sikte med hög fastförstoring och hög zoomförstoring. Sikten med förstoringar som Leupold 40x45, IOR 36x42, March 40,50 eller 60x52, 10-60x52, 8-80x56 eller Schmidt & Bender 12-50x56 är oftast mycket populära i dessa kretsar.

Targetrattar:

Targetrattar finns i olika utföranden. Här är det också användning och det personliga tycket som styr valen till en stor del.

Zerostopp:

Denna funktion ger möjligheten att nolla siktet på det förvalda inskjutningsavståndet, dvs om man väljer att skjuta in siktet på 100m, så kan man välja att nollställa kikarn på denna inställning och när man skruvar justeringarna upp eller ner så hamnar man attid på den förvalda inskjutningen när man justerar tillbaka till stoppet. CW: Clock wise = medurs eller medsols justering, dvs man skruvar medsols för att justera träffläget uppåt alt flyttar träffläget åt Höger beroende på vilket av reglagen man skruvar på.

CCW:

Counter Clock Wise = Moturs eller motsols justering, dvs man skruvar motsols för att justera träffläget uppåt alt flyttar träffläget åt Höger beroende på vilket av reglagen man skruvar på.

ST:

Singel Turn, dvs man har hela justerområdet på ett varv av justerratten.

DT:

Double Turn, dvs man har justerområdet delat till två varv av justerratten.

MTC:

More Tactile Clic, denna funktion ger ett klarare klick och motstånd och även ljud mellan varje helmil man jutserar (dvs var 10:e klick) detta för att man ska enklare kunna räkna och känna vid justering i snabba lägen eller sämre ljusförhållanden.

LT:

Locking Turret, låsfunktion för att förhindra justerrattarna att ändras utav misstag.

Parallax:

Det finns två olika typer av parallax justerings alternativ, en sidoparallax (ss) vilken är den allra vanligaste och som sitter på sidan av justerhuset (i vissa fall sitter den placerat under höjdjusteringen = Kahles K624i), det andra alternativet är en "frontmonterad" parallax justering (AO) som sitter på kikarsiktets objektiv. Med dessa justerar man brytningsfelet som uppkommer när bilden inte projiceras direkt på riktmedlet utan framför eller bakom detta. Här får väldigt små felmarginaler parallaxfel att uppstå. Så länge skyttens öga är placerad rakt i linje med den optiska axeln dvs helt centrerad bakom kikarsiktet så får man inte parallaxfel, men detta är i många fall nästintill omöjligt att uppnå. Yttre omständigheter som luftryck, temperatur mm påverkar så att parallaxen sällan är samma på ett bestämt avstånd, och därför har många tillverkare frångått gradering i meter eller yards på justervredet.