Vilken utrustning bör en ung jägare ha?
Redan under utbildningen, men framför allt som ung jägare, frågar man sig oundvikligen vad som är nödvändig och bra jaktutrustning. Men vad behöver jag egentligen? Svaret på denna fråga beror på många faktorer! Och som överallt i livet innebär billigt köp ofta att man köper två gånger! Nu har jag i alla fall ett par "billiga" gummistövlar som bara står i min garderob eftersom de inte var riktigt vattentäta. Gateway 1 som jag köpte senare är däremot supervarma och uppfyller naturligtvis också mina krav på gummistövlar - de är torra.
Nedan följer en liten lista över saker som är värda att köpa. Jag har medvetet försökt hålla utkik efter specialerbjudanden. Jag vet dock alltför väl att när man väl har betalat räkningen för jaktskolan och köpt sitt första gevär och vapenskåp kan man sällan köpa all annan utrustning direkt. Lägg därför upp upp saker och ting i en prioriteringsordning:
HÖRSELSKYDD
Hörselskydd är oumbärligt! Om du inte har något eget rekommenderar jag definitivt ett aktivt hörselskydd, dvs. ett som dämpar ljudet av skottlossning och förstärker mjuka ljud. Förutom fördelarna på skjutbanan så jagar jag inte utan sådana längre. Många av mina "äldre" jaktkompisar har numera dålig hörsel på grund av att man förr inte skyddade sina öron. Bra och prisvärda hörselskydd är till exempel Sordins hörselskydd .
SKJUTVÄST
Korrekta kläder underlättar träffen, särskilt vid lerduveskytte. För tjocka jackor förhindrar ett snabbt korrekt mål. Skjutvästar är ett optimalt stöd för hagelskyttar; stora fickor för tillräckligt med ammunition, tättsittande ytor och inbyggd stoppning vid behov.
Personligen är jag entusiastisk över Chevaliers skjutvästar , som passar både vänster- och högerhänta skyttar. De är väl genomtänkta, och som bonus är de riktigt snygga också.
KIKARE
En produkt som kan kosta riktig mycket pengar, men är också ett av de viktigaste redskapen vid jakt. För dåliga kikare kan ta bort det roliga från din passion. Pålitlig respons på långa avstånd och även i dåliga ljusförhållanden skyddar dig från att göra misstag när du skjuter. Delta optics , Leica och Athlon har jag använt genom åren och alla tre erbjuder ett brett sortiment av mycket bra kikare till rimliga priser.
JAKTKNIVAR
Utbudet av jaktknivar i storlek och funktion är nästan lika stort som tillverkarna. Vill jag ha en med fast blad eller föredrar jag en vikbar fickkniv ? Jagar jag bara rådjur eller får jag ibland storvilt i kikarsiktet och en sågklinga skulle vara en värdefull hjälp? Bara du vet vilken typ av jakt du ska utföra.
VAPENFODRAL
Ett vapenfodral är en billig försäkring och skyddar våra vapen från yttre påverkan. Pumoris vapenfodral är både praktiska och finns i tre olika modeller. De är dessutom väldigt prisvärda.
GUMMISTÖVLAR
Oavsett om det är GateWay1 , Avignon eller Polyver är det inte bara en fråga om funktionalitet utan också om personlig smak. Använder jag dem främst för jakt på vintern eller letar jag hellre efter några för jakt om dagen den varmare delen av året? Oavsett om de är tjocka, tunna, långa eller korta - ingen jägare kan klara sig utan dem! Dessutom gör ett justerbart fäste på skaftet eller dragkedjan det lättare att ta på och av dem. Om du vill ha varma gummistövlar med justerbar skaftbredd rekommenderar vi till exempel några av GateWay1 modeller
FICKLAMPA
Jakt och dåliga ljusförhållanden är oskiljaktiga. Därför hör en bra ficklampa hemma i din jaktryggsäck . Tack vare modern LED-teknik kommer det ut mycket ljus även ur små lampor. Du bör dock också vara uppmärksam på möjligheten att justera olika ljusstyrkor, eftersom för mycket ljus i vissa situationer kan vara störande.
ÅTELKAMERA
Om du som ung jägare har ett eget jaktområde är en viltkamera ett mycket förnuftigt inköp. Även om åsikterna går isär och alltför mycket teknik i jakten inte är allas rock´n´roll är det ett utmärkt sätt att spåra viltarter. Även särskilt försiktigt vilt, till exempel sjukt vilt, kan upptäckas på detta sätt, även när det är utom synhåll för gömman. En mycket bra modell är Reo Links viltkameror, som verkligen har övertygat mig i praktiken! Sen finns det billigare och bra alternativ också som t.ex Boly Guard 584 MP
JAKTSTÄLL
Detta är en fråga om smak och säsong. Därför är det inte lätt för mig att peka ut en specifik modell av jaktställ. Det dels en smaksak och vad man tycker är viktigast. Det finns visuellt tilltalande och moderiktiga jaktställ på marknaden för kvinnliga jägare utan att man behöver tulla på kvalitén eller framförallt funktionen i jaktkläderna. Själv bär jag bland annat jaktstället Pumori Stalker Lite , som är ett tyst jaktställ och otroligt snabbtorkande. Jag brukar ställa ordentliga krav på mina jaktkläder, och detta jaktstället har inte gjort mig besviken då fickor och funktioner finns på rätt plats och jag kan röra mig fritt. Det finns även att köpa som enbart jaktjacka eller jaktbyxa om man inte vill köpa det som helt jaktställ på en gång.
HATT, KEPS OCH MÖSSA
Ingen nybörjare till jägare kan klara sig utan en traditionell jaktkeps . I pausen föredrar många en hatt som klädesplagg och som väderskydd. Vid kyligare väder är mössa mångas favorit. Färg och form avgörs av vilken typ av jakt du utövar samt vad du har för färg på resten av kroppen. Här erbjuder alla tillverkare olika modeller. Huvudbonader i signalfärger är oumbärliga under vissa jaktformer!
JAKTRYGGSÄCK
Det finns ingen jakt utan en jaktryggsäck ! Kniv , ficklampa , ett litet mellanmål, näsdukar, hygienhandskar och mycket annat kan du ha med dig här. Men den måste vara ljudlös! Ingenting är mer irriterande än när en liten rörelse får spännena på ryggsäcken att rassla och djuret du sett försvinner bort i skogen. Om den dessutom är vattentät och har extra fickor gör den sitt jobb. Det finns många olika ryggsäckar för jakt, även här handlar det om vilken typ av jakt du ska utöva. Ska du ta dig fram på skidor på toppfågeljakten så måste även vapnet ner i ryggsäcken. Dessa ryggsäckar brukar kallas för vapenryggsäck . Jag gillar Vorn EV45 Ash med inbyggt vapenfodral, och du kan snabbt göra dig skjutklar utan att ta av dig ryggsäcken.
SITTUNDERLAG
Efter min första jakt utan sittunderlag sa jag; "aldrig mer en jakt utan". Sittunderlaget stod då högst upp på önskelistan. Man kan ta en gammal tidning och lägga i en plastpåse och få bra skydd, men det är inte så smidigt i ryggsäcken. Det finns ett superbra sittunderlag från J-O Sport som man kan vika ihop och det tar verkligen minimalt med plats. Sen har vi en lyxigare variant när det är torrt, kallt och krispigt väder och det är sittunderlaget av renfäll . Wow säger jag bara, så mjukt och gott att sitta på och precis lagom stort.
JAKTHANDSKAR
De flesta varumärkena inom jakt säljer bra jakthandskar . Finns inget värre än att frysa om händerna eller ha fel sorts handskar så du inte är snabbt skjutklar när läget kommer. Jag gillar att vara flexibel och tänka kombi. Ett par nättare handskar som du kan använda både vid varmare och kallare väder, men i det kallare vädret använder du som som liner under en tjockare handske.
Pumori Stalker Lite handske är nätt, andas, är vattenavvisande och är tillverkad i 4-vägs-stretch. Perfekt att använda året om.
VINDVISARE
Jape Rökpuff hjälper dig genom en liten rökpuff. Ibland kan det vara svårt att känna vilket håll det blåser när vinden är svag. Vid vakjakt, lockjakt eller smygjakt är det superviktigt att hålla koll på vindriktningen, eller rent avgörande faktiskt. Man vill ju inte att viltet ska ta upp vittring på dig.
Ett lätt tryck med puffen så har du svaret på vindriktningen.
Minsta förändringar i vinden upptäcks med denna lilla smidiga sak.
PATRONHÅLLARE
Du kan lägga ammunition löst i fickan, men förutom att det låter är det lätt att den ramlar ut. Därför är en patronhållare bra att ha. Vissa jaktbyxor har den lösningen, men vill du få plats med fler patroner så finns det särskilda hållare eller små väskor som du fäster på olika sätt i dina byxor eller jacka.
KÖTTSÅG
Även när det gäller rådjur kan det vara svårt att bryta upp bröstkorgen, vilket kan överanstränga många enkla knivar. Snabbspännet och skyddet i slutet av sågbladet gör att Team Jakts köttsåg är ett bra val för denna typ av arbete på ett större vilt. Den kräver lite kraft, glider inte ut ur spårkanalen och skadar inte blåsan och inälvorna på viltet.
VILTDRAGARE
Det är sällan som viltet faller till marken med en smäll på plan mark inom räckhåll för ett fordon. Ofta måste det hämtas i skogen. Utan en lämplig viltdragare blir den ensamme jägaren snabbt vilse. Eurohunts handhållna viltdragare orange är en stor hjälp här! Dessutom är den lätt att hålla ren, lätt att hitta igen tack vare signalfärgen efter att ha lagt ner den i högt gräs, sen tar den inte så mycket plats i ryggsäcken heller. För tyngre vilt än rådjur rekommenderar vi Eurohunt storviltsdragare. Denna är lämplig för upp till tre personer, vilket gör den idealisk för vilt och många andra situationer man kan hamna i.
När du väl har dragit fram viltet är det förmodligen en bit kvar till slaktboden. För att slippa få in viltet i kofferten så finns det smidiga vilttransporter som man sätter på dragkroken på bilen eller dragpulkor som du lätt släpar med dig om du inte har så långt till slaktboden. Packåsnan är en vikbar vilttransport som är våran favorit, den tar mindre plats när du inte använder den.