Termiskt på kikarsiktet
Mörkersikten är tillåtna på vildsvinsjakt i Sverige sedan några år, och intresset är stort både här och utomlands. Flera traditionella optiktillverkare har klivit på tåget, inte minst med termiska enheter som frontmonteras på vanliga kikarsikten.
Lagen talar om elektroniska bildförstärkare och bildomvandlare, värmekameror och rörlig belysning. Värmekameror innefattar det som räknas som termisk optik. Även om just den tekniken begränsas i regelverket och bara får användas vid vildsvinsjakt i öppen terräng eller vid så har den blivit mycket populär.
FLER TILLVERKARE PÅ MARKNADEN
Marknaden domineras inledningsvis av tillverkare som specialiserat sig på mörkersikten , men de traditionella optiktillverkarna har tagit upp kampen och erbjuder nu egna modeller.
Det väcker intressanta frågor; är de lika bra på mjukvara och sensorer som de är på glas och optiska lösningar? Kan de mäta sig med specialisterna på termisk optik?
I många jakttidningar kan man läsa om olika tester som gjorts.
Det finns olika enheter inom termisk optik, en av dom är frontmonterade termiska enheter, ”clip-on”.
Alltså sådana som fästs framtill på ett vanligt kikarsikte.
Ska man skilja på termiska produkter så finns dom från etablerade optiktillverkare inom mörkeroptik och traditionella optiktillverkare som tidigare endast producerat dagoptik.
BILDKVALITÉN VIKTIG
Man kan jämföra
genom att lista tekniska specifikationer. Den intresserade hittar lätt uppgifter om pixlar, värmekänslighet och annat på nätet. Sådana egenskaper bör också få genomslag när bildkvaliteten bedöms. Har man möjlighet att testa fler enheter i praktiken så kan man basera sin känsla på det resultatet. Lämpligt är att passa på att jämföra olika enheter i praktiken vid till exempel olika mässor. Astro Sweden har många olika optikvarumärken och anordnar också egna mässor i deras butik, det är ett perfekt tillfälle om man vill jämföra bildkvalitet med mera. Det kan i alla fall ge dig en känsla och några pusselbitar till ditt beslut om vilket mörkersikte du ska köpa.
Är du i valet och kvalet mellan olika termiska enheter behöver du fundera på vilka egenskaper siktet har och hur du väger för och emot i ditt val.
ATT TÄNKA PÅ VID TEST
Det är klart att det bästa hade varit att kika på några vildsvin i det vilda med olika enheter men det är nog få förunnat att få den möjligheten. Det bästa är titta på levande djur för att få de rätta jämförelserna av bildkvalitet.
Hur väl du ser viltet och omkringliggande terräng är avgörande – detaljupplösning och i viss mån synfält. I Astro Swedens butik finns det många filmer hur det ser ut i vegetationen med de olika enheterna.
Frontmonterade enheter sitter mellan riktmedlet och målet, så i vissa fall krävs en viss justering av den digitala bilden innan träffläge med och utan termisk enhet är detsamma.
PRAKTISKT HANDHAVANDE
Till skillnad från vanliga kikarsikten behöver de termiska enheterna oftast en skärpejustering. Bilden justeras via menyer som kan vara mer eller mindre enkla, eller via appar som också kan vara mer eller mindre användarvänliga.
Enkelhet har ett stort värde, inte minst eftersom enheterna ofta hanteras i mörker och kanske under stress. Men många inställningsmöjligheter kan också ha ett värde. Även en krånglig meny kan vara enkel när man väl lärt sig den. Med andra ord finns här ett motsatsförhållande – få inställningar ger enkelhet som är värd poäng, men många inställningar ger den teknikglada användaren fler justeringsmöjligheter, vilket också är värt poäng.
VIKTIGA POÄNG VID VAL AV MÖRKERSIKTE
-Batteriet: Hur lång drifttid har batteriet, ett kraftigt batteri är viktigt. Hur många gånger har man inte varit med om att precis i ett ögonblick man inte vill missa så dör batteriet och jakten går förlorad. Det är surt.
Vi alla vet att ju kallare det är desto kortare drifttid på batteriet, men även här har olika märken olika känslighet på batterierna, det bör du kolla upp innan du köper.
Vissa enheter är utrustade med en så kallad sparfunktion vilket gör att du i vissa lägen kan aktivera strömsparläge vilket är väldigt mycket värt om du ska sitta ute en lång natt.
-Bild: Hur mörkerkikaren återger ett vilt som står i öppen terräng eller i tät vegetation och hur väl återges omgivningen är en viktig aspekt. Vissa enheter kan ha riktiga problem att byta från öppen till tät terräng. Här spelar enheternas inställningsmöjligheter för färg, ljus och kontrast in. Ju mer inställningsmöjligheter desto bättre resultat.
- Kontroller: De flesta enheterna har en manuell skärpejustering för aktuellt avstånd. Det är lite opraktiskt, eftersom det oftast görs vid den frontmonterade enhetens frontlins. Den kan vara svår att nå. Ett sådant vred kräver en stor eller tung rörelse jämfört med en enhet som inte behöver en skärpeinställnig.
Därutöver finns kontroller för andra egenskaper via menyer och i de flesta fall appar. Där justeras till exempel ljusstyrka och kontrast, färgpalett och en bildjustering som kan jämföras med inskjutning.
Att ha många inställningsmöjligheter via praktiska och lättanvända menyer eller appar kan naturligtvis vara bra. Men vilken meny som verkar enklast hänger ofta bara ihop med vilken som är mest bekant, så det är svårt att rangordna dem.
Möjligheten att fotografera eller filma med siktet kan till exempel underlätta ett eventuellt eftersök.