Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Fantastik teknik kräver finlir

Från Astro

Thermion-image.jpg

Det råder ingen tvekan om att leverantören Pulsar just nu ligger i framkant när det handlar om termisk teknik anpassad för jakt. Kikarsiktet Thermion 2 XP50 är ett tydligt exempel på det. Men en så exceptionellt avancerad teknik ställer samtidigt krav på användaren. Det här är ett värmesikte för den som gillar menyer och finlir och kan du inte från början så kommer du vilja lära dig - jag lovar


Vid en första anblick ser det senaste termiska kikarsiktet från Pulsar ut exakt som föregångaren. Dessutom är namnet likadant, förutom att siffran 2 lagts till i mitten. Tittar man noga syns också namnet XP50 i rött på ena sidan, i litet format. Ovanpå det är priset detsamma, trots att Thermion 2 XP50 är näst intill dubbelt så bra som Thermion XP50 när det handlar om att läsa strålning från värmekällor. I Jakt & Jägare nummer 12/2020 hittar du testet av föregångaren Pulsar Thermion XP50.

Den som har bra ögonmått ser också att Thermion 2 har en linsöppning på 50 mm, jämfört med föregångarens 42 mm.

Under skalet däremot, är skillnaden stor. Ett tips är att leta efter måttet millikelvin (mK) under rubriken Teknisk data. Ju lägre värde, desto bättre är produkten på att läsa värmekällor. Föregångaren har 40 mK. Thermion 2 har 25 mK, alltså näst intill ett dubbelt så bra värde.

25 mK betyder inte enbart att Thermion 2 känner av värmekällor tydligare. Framför allt innebär förbättringen i värde att den nya tekniken läser skillnader i värmestrålning bättre. Praktiskt betyder det att jag ser fler och tydligare detaljer i bilden, eftersom också ytterst små skillnader i värme registreras.

Efter att ha vridit in ringen på okularet, för att anpassa bilden till min syn, kommer överraskningen direkt. Jag sitter i halvmörker i en maskinhall och letar med siktet framför en vilande jämthund. Efter en liten vridning på ringen längst fram som reglerar skärpan kan jag se varje strå i pälsen på hunden. Jag ser skiftningen i värme överallt, från nostryffel till svans.


UTE I NATTEN

Lite senare är jag ute i nattens mörker på bondens marker. Andra vallskörden är just tagen, så den här natten är grisar med stor sannolikhet ute i höstsådden. Mycket riktigt, det dröjer inte länge förrän jag ser vita öron röra sig i höjd med långt ifrån mogna veteax. Värmestrålning blir vit i bilden.

Det är en fröjd att spana genom siktet. Jag ser inte bara vilt mycket tydligt, allt annat syns också. Träd, löv, strån, stenar, rotvältor, eltrådar längs stolprader och ännu mer. Där finns den allra största skillnaden mellan tidigare termiska produkter och de nyaste. Nu syns kulfång, nu ser jag strån och kvistar framför viltet. Den nyaste tekniken kostar rejält med pengar, men den höjer definitivt både effektivitet och säkerhet under jakt i mörker.

Jag lägger mycket tid den här första natten på att finslipa den bild som jag ser genom Thermion 2 XP50. Och ju mer jag håller på i menyer, med knappar och vred, desto säkrare blir jag på att omständigheter som väder, luftfuktighet, dimma, månljus och andra förhållanden styr hur bra den bild siktet visar faktiskt blir. Ska den här tekniken verkligen användas fullt ut bör man helst vara ordentligt intresserad av teknik, menyer och inställningar.


FÄRGPALETTER

Det vanligaste valet är det som på termiskt menyspråk (engelska) heter ”white hot”. Ett bra val. Jag gillar de kontraster som jag ser med ett vildsvin under hårkorset. Men i vissa lägen upptäcker jag att ”ultramarine” ger en ännu bättre bild, eller ”violet”, eller till och med ”black”.

Jag kan också välja fyra olika ”mode”, lägen, där siktet själv väljer att dämpa och/eller framhäva detaljer i bilden på olika sätt. De fyra lägena heter ”forest”, ”rocks”, ”identification” och ”user mode”. När jag håller fast bilden mot en yta och ändrar med rattens hjälp syns det tydligt hur tre av de olika lägena förändrar det jag ser. Nummer fyra, ”user mode”, innebär förstås att jag kan forma ljusstyrka och annat helt efter egen smak.


Siktet har också en funktion som heter ”image boost technology”. Den knappade jag in ganska snart, och jag ser ingen anledning att trycka bort den. Funktionen förstärker kontrasterna i värmebilden, jag ser små detaljer ännu bättre. För den som bedriver jakt i mörker är förmågan att se detaljer naturligtvis bra.

Dessutom, skärpan som ställs med den främre ringen avgör massor när det handlar om att se detaljer i bilden. Den ringen fingrar jag ofta på under de nätter som testet pågår.

Det finns många fördelar med alla dessa valmöjligheter. Men det ställer samtidigt krav. Här vinner man på att vara noga och ställa in allt rätt och riktigt innan det är dags för jakt. Å andra sidan, också jag som definitivt inte kan kallas teknisk nörd lär mig snabbt att hantera menyvalen. Det talar för en tydlig enkelhet i hanteringen.


GÅR UTMÄRKT ATT TA BILDER

Självklart går det utmärkt att ta bilder och att filma med siktet. Antingen lagras materialet på ett rejält internminne (16 GB), eller också använder man ett Micro SD-kort. Siktet rymmer också, som så mycket modern teknik, både wifi och Bluetooth. Jag provade att uppdatera siktet via en dator, vilket fungerade helt smärtfritt. Den som vill ska kunna göra samma sak via appen.


Thermion 2 XP50 - 2.JPG

FILMINSPELNING

När det gäller filmning finns också  ”rekylaktivering”. Med den inställningen behöver jag inte komma ihåg att trycka i gång videoinspelningen när ett skottläge uppenbarar sig.


BATTERITIDEN

 

Tidigare har batteritiden varit en av de termiska produkternas akilleshälar. Inte längre. Thermion 2 XP50 har en enastående bra uthållighet med hjälp av två batterier, ett inbyggt och ett externt. Ladda fullt i båda två och du kan utan problem utnyttja siktet både för att jaga, fotografera och filma i flera timmar. 
Handlar det enbart om att jaga håller siktet utan problem i tre långa nätter av skyddsjakt. 
Ett snabbt tryck på on/off-knappen släcker skärmen utan att stänga av siktet helt. Ett tryck till, och direkt är siktet redo och bilden tydlig igen. Det sparar batterikraft. 

En funktion som jag verkligen gillar är bild-i-bild. Jag har 2,5 gånger förstoring i det större synfältet, men en högre förstoring i en mindre bild infälld i överkant. Det ger en trygg känsla av att ha kontroll över skeendet. Jag ser stort runt det vildsvin som finns under hårkorset, men samtidigt i detalj var korset vilar på grisen. I skottet, och direkt efter, ser jag i den stora bilden vad som händer. Vilket bidrar till säkerheten i och efter skottet.

Fem olika inskjutningar, med tio olika avstånd vardera, kan sparas i internmin-net. Man kan alltså byta ammunition utan att behöva göra om inskjutningen.


HÖG ELLER LÅG FÖRSTORING

Förstoringsgraden är 2–16x, med tillägget x8 digital zoom. Själv föredrar jag låg förstoring när det handlar om vildsvinsjakt i mörker. Ett skäl är att ju högre förstoring, desto sämre bild när det handlar om detaljskärpa. Den bild jag ser i siktet är digital, presenterad av en liten bildskärm. Hög förstoring drar isär pixlarna, vilket i mitt tycke försämrar bildkvaliteten. Ett annat skäl är att en hög förstoring gör det svårare med avståndsbedömningen, framför allt i snabbt uppdykande situationer. Tryggast under testet var jag med två gångers förstoring i helbilden och fyra gånger i den lilla infällda bilden. Kanske handlar det om hur rutinerad man blir i konsten att utnyttja siktet, men det finns alltid risker med att pressa digital teknik extra långt i en jaktsituation.

Till sist ett tips. Många användare, som inte har läst manualen tillräckligt noga, upplever irritationsmomentet att bilden ”fryser fast” enstaka sekunder. Det beror på automatisk kalibrering. Problemet försvinner enkelt, gå in i menyn och klicka fram manuell eller semimanuell kalibrering.


SLUTSATS

Mörkerhjälpmedel, både digitala bildförstärkare och termiska produkter, har funnits i några år. Tekniken har stegvis blivit bättre, men det kliv som Pulsar har tagit med kikarsiktet Thermion  2 XP50 är långt. Konkurrenterna kommer förmodligen med tiden att komma ikapp, men just nu är det här en vinnare, en bra bit framför klungan.

Framför allt vill jag lyfta fram siktets förmåga att läsa detaljer. Självklart vill jag se viltet tydligt och så exakt som möjligt. Men att samtidigt kunna se hela omgivningen, se allt som finns bakom och framför viltet, gör jakt i mörker både mer säker och effektiv.

Jag behöll Thermion 2 XP50 lite extra länge, också efter att testet i praktiken var färdigt. Efter sex roliga och skapligt framgångsrika nätter, i marker där behovet av skyddsjakt på vildsvin är stort, kan jag bara erkänna att viljan att använda den här tekniken har vuxit sig rejält stark – trots prislappen.

Thermion 2 XP50 - 3.JPG

Test ur Jakt & Jägare