Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Ett stort steg framå för termisk teknik

Från Astro

helion-astro-image.jpg

Med   tar Pulsar ett rejält kliv framåt när det gäller optik som läser värmestrålning. Tåligheten, batteritiden och enkelheten i hanteringen får höga poäng. Men bäst av allt är bildkvaliteten. Med tiden lär konkurrenterna komma ikapp, men i dag slår den här termiska kikaren det mesta på marknaden


Pulsar lanserade Helionfamiljen 2016, och dessa värmekameror har sedan dess varit företagets arbetshästar när det gäller termisk teknik. De är pålitliga verktyg som generellt har hållit god teknisk klass. Men de steg Pulsar tar framåt med den nya generationen slår undan benen på föregångarna.


Men låt oss börja  med en negativ sak. Undrar varför Pulsar inte har hittat på ett annat namn på produkten. Både till utseende och namn är den här värmekameran förvillande lik en tidigare generation termiska mörkerkikare (jag föredrar ordet kikare framför värmekamera). Vilket är märkligt, eftersom  Helion 2 XP50 Pro  är bättre på praktiskt taget allt.

När det gäller termiska kikare och sikten pratas det direkt om den digitala tekniken. Men det första som vid en jämförelse skiljer ut XP50 Pro ur mängden är skalet. Hela huset är byggt av en magnesiumlegering. Det är samma skalteknik som exklusiva kameror i en högre prisklass, i stil med Canon och Nikon, byggs i. Rent praktiskt betyder det rejäl slagtålighet. Du kan tappa  Helion XP50 Pro ganska grovt utan att den börjar gnälla. Dessutom tål den rejält med vatten. Jag har inte testat genom att dränka kikaren. Men enligt vad som utlovas klarar den inte bara kraftigt regn, kikaren ska också fungera felfritt efter att ha legat under vattenytan i en halvtimme.

Det enda som ser och känns aningen svagt jämfört med resten av modellen är den lilla arm av plast som spänner fast batteriet, och som spänner fast batteriet i den externa laddaren. Under testtiden var det inga problem alls, men jämfört med resten av  XP50 Pro känns plasten vek. 


TEKNISKA BESKRIVNINGAR 

Av de termiska hjälpmedel som är anpassade för jakt innehåller de en lång rad termer och begrepp. Många av dem förvirrar mer än förklarar. Men ett värde som definitivt är intressant att leta sig fram till, för den som står i begrepp att köpa en termisk kikare, eller för den delen ett termiskt kikarsikte, är millikelvin (förkortas mK). Kelvin är måttenheten för temperatur, millikelvin är tusendels Kelvin. Det innebär att ju lägre mK-värde, desto bättre är kikaren/kikarsiktet på att läsa värme.

Hittills har det stora flertalet termiska produkter på marknaden legat neråt 40–50 mK. Helion 2 XP50 Pro har 25 mK. Vilket alltså ger en nästan dubbelt så bra förmåga att läsa värmestrålning.

Ovanpå det behövs en bra sensor. XP50 Pro har en sensor på 640 x 480 pix och 17 mikrometer. Mikrodisplayen på 1 024 x 768, som visar den bild som jag ser, kallas HD Amoled. Linsen mäter 50 mm, mot de tidigare generationernas 40 mm. Allt det tål att jäm-föras med konkurrenterna.


NU TILL DET ROLIGA….

…..och  till det viktiga, den praktiska användningen. Jag har tittat genom och testat ett stort antal termiska produkter som har kommit ut på marknaden de senaste åtta åren, och jag kan ärligt säga att första nattens praktiska tester med   Pro överraskade rejält.

Bilden är, efter några enkla justeringar för att nå bästa skärpan, kristallklar. Kikarens förmåga att läsa värme har så hög klass att jag ser allt. Grässtrån och tunna grenar framför viltet och hela bilden bakom. Skärpan är fantastisk och detalj-återgivningen underhållande bra. Termiska kikares akilleshäl, problemet med att inte se hinder framför och eventuellt kulfång bakom viltet, är näst intill helt borta.

Värmesensorn är så känslig att jag ser skiftningar i djurens kroppar så tydligt att jag vid ett tillfälle såg starkare värme i den delen av en vildsvinssuggas kropp där nästan färdiga kultingar väntade på att få komma ut. Den första nattens testande var en fröjd.

Jag hade tur och lyckades tajma in både regn och dimma under testandet, omständigheter som drar ner kraften i värmestrålningen. Också då visade kikaren mycket detaljerade bilder, vilket imponerade.


GENOMTÄNKT ANVÄNDARVÄNLIGHET

Denna nya termiska tekniken, kan förmodligen jämföras med rent militär teknik. Nästa konstaterande är att Pulsar har börjat tänka ordentligt på användarvänligheten. Ett exempel är fokusringen längst fram på kikaren. Den är inte alls så trög som jag har vant mig vid hos andra produkter. Jag kan enkelt styra skärpan mellan olika avstånd med ett finger. Det är en detalj, men ur användarens synvinkel är den viktig.


En trög fokusring gör det svårare att hålla kvar målet i synfältet.

Menyerna är enkla, i alla fall för den som har börjat bli van vid digitala verktyg i jakten. Jag kan också styra i menyerna med föredömligt få knappar och knapp-tryck.


LÅNG BATTERITID

Ett annat plus är det löstagbara batteriet. Många termiska produkter har batterier som är integrerade innanför skalet. Man kan då alltså inte ha ett extra batteri i reserv. Batteritiden, som vid en jämförelse tidigare var mindre bra hos Pulsar, har ökat rejält. Gör man rätt, om man sparar lite kraft genom att då och då släcka skärmen som visar den bild som kikaren läser, klarar Pulsar XP50 Pro utan tvekan en hel natts spanande, och ännu mer.
Vill man spela in långa videosekvenser går det förstås åt batterikraft. Men jag har använt filmfunktionen i ett par timmar under en natt utan att batteritiden har tagit slut. 

En fördel är att Helion 2 XP50 Pro har ett inbyggt 16 GB-internminne. Det betyder att jag slipper använda minneskort. Ta bilder och filma, stoppa sladden i datorn och tanka över. Det blir knappast enklare än så.


ALLA TERMISKA ….

…..kikare har någon form av digital zoom. Med  Pulsar XP50 Pro kan jag knappa mig fram till 20 gångers förstoring. Det är förstås bra. Men som brukligt är förlorar jag en aning i skärpa ju högre förstoring jag väljer, trots att den här nya kikaren klarar utmaningen riktigt bra. Jag kan också knappa fram en extra ruta i bilden, som tar upp 10 procent av bildytan, där samma bild visas med förstoring.


Jag kan förstås bestämma vilken färg som det varma i bilden ska ha. Jag kan också ändra de termiska inställningarna efter omständigheterna med hjälp av fyra val i menyn. Forest mode gör att värmebilden anpassas för att framhäva mindre detaljer som exempelvis lövverk, grenar och buskage. Med inställningen Rocks mode letar kikaren efter levande varelser bland föremål och naturliga fenomen som alstrar starka värmesignaler. 
Identification mode framhäver mindre detaljer som hjälper till att skilja ut vissa vilt från andra i en grupp. Jag kan också välja att skräddarsy värmekänsligheten, kontrasten, upplösningen och ljusstyrkan för att passa just mina ögon och mina behov.

En ny funktion som jag hade roligt med under testerna heter Image Boost Technology. Den förstärker kontraster i bilden rejält. Också små detaljer, som hårstrån på djuren, syns tydligt.


WI-FI I KIKAREN

I kikaren finns också wifi, vilket numera har blivit både vanligt och ett försäljningsargument. Jag har inte testat den funktionen, av det enkla skälet att jag inte riktigt förstår vad jag ska ha den till. Men visst, har man en kompis som sitter bakom med en mobil eller en padda och som vill se det jag ser, så varför inte.

En sak till,   XP50 Pro har ett storasyskon som heter Accolade 2 LRF XP50 Pro. Det är en binokulär kikare/värmekamera. 

Du tittar alltså med båda ögonen genom kikaren. Den har samma fina prestanda och dessutom inbyggd avståndsmätare. Inte dumt alls. Men priset speglar den fina tekniken och hamnar en bit över 50 000 kronor


SLUTSATS

Mycket av den utrustning som vi använder i den svenska jakten utvecklas långsamt. Ett exempel är den vanliga optiken. Rent praktiskt är det inte överdrivet mycket som skiljer exempelvis kikarsikten av hög kvalitet om vi jämför i dag med i går. En hel del av det som kallas utveckling handlar om små förändringar i utseende och i detaljer som visserligen spelar roller men inte särskilt stora, sett ur praktisk användning.

Men termisk och digital teknik förändrar den bilden. Där tas ständiga steg framåt i en allt mer avancerad riktning. Den testade termiska värmekameran/kikaren, Pulsar Helion 2 XP50 Pro, är ett kvitto på det.

Man kan förstås argumentera emot den utvecklingen. Hur mycket teknik behöver vi? Skyddsjakt efter vildsvin i mörker har fungerat effektivt under mycket längre tid än vi har haft tillgång till termisk och digital teknik. 
Dessa hjälpmedel, om målet är hög kvalitet, kostar dessutom mycket pengar. Å andra sidan, möjligheten att se bra och kunna skjuta säkra skott i becksvart mörker ökar säkerheten samtidigt som vi blir mer effektiva. Om just den detaljen är målet, om jaktmöjligheterna nattetid är många och om kassan tillåter, är det snudd på dumdristigt att inte åtminstone provtitta i 
 

Men glöm inte att leta efter värdet 25 millikelvin (mK). 

Där finns den största skillnaden.