Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Bockjakt

Från Astro

deerhunt-image.jpg

Säger man den 16:e augusti får man ett enhälligt svar från samtliga jägare - bockjaktspremiär!

För många jägare har bockjaktspremiären blivit viktigare än älgjakt och rådjursjakt. Många förbereder sig långt innan och det finns tusentals jägare som är ute tidigt på morgonen den 16 augusti på jakt efter råbockar.


OVÄRDERLIGA TIPS INFÖR BOCKJAKTEN

Hur lyckas man då på bockjakten? Som med all annan jakt så är bockjakten inget undantag, det handlar om planering både vad gäller väder, vind och jaktkläder.

- Väder och vind: Tänk på vinden, det spelar ingen roll hur camouflerad du är om vinden är åt fel håll! Ha alltid vinden som en viktig ingrediens när du planerar din bockjakt.

- Skjut in vapnet: I all jakt ska man kolla av sitt vapen och se till att det är korrekt inskjutet innan man ger sig ut i skogen.Det är alltid lika viktigt även om början av jaktsäsongen är extra viktig. Man kan ha fått en smäll på siktet som gör att din träffbild har ändrats. Skjut av några smällar med ett bra stöd, då får du övat in dig på stödet också. Sikta på en måltavla och se till att träffen kommer rätt när du riktar vapnet.

- Utrustning: Oftast sker bockjakten på stora öppna fält där det är svårt att finna naturliga skjutstöd. Har du med dig ett skjutstöd, benstöd eller skjutkäpp och dessutom har övat på det kommer du lyckas med din jakt mycket bättre än om du hade varit utan.

- Använd tysta kläder: Rådjuren har väldigt bra hörsel och du minskar risken att bli upptäckt om du har    Det är ett måste och det hörs nästan på namnet - smygjakt. 

- Camouflage: Rådjuren har inte bara bra hörsel dom har också en väldigt bra syn. Kläder i starka färger bör därför stanna hemma i garderoben och du borde istället välja kläder som matchar den omgivning som du ska vistas i. Det bästa är såklart camouflag-kläder och vill du ta ett steg till så ska du använda kläder så du ser ut som en buske. Deerhunter har ett    där du även täcker händerna. Bonusen med det är att du kommer närmare rådjuren och skottet blir säkert.Det är även viktigt att täcka ansikte och händer, många som inte tänker på det och jaktlyckan infinner sig inte. 

- Handkikare och avståndsmätare: Det finns en uppsjö av  handkikare men en sak som är säker är att en bra  kikare är en ovärderlig investering för en lyckad jakt. Du ser enkelt vad det är för rådjur utan att göra stora rörelser och skrämma viltet. En del väljer att kika genom siktet men då måste du göra en Sen finns den oskrivna regeln: kika i kikaren och skjut med siktet. 
En kikare med inbyggd 
avståndsmätare är också en mycket bra investering för att att se hur långt bort djuret är ifrån dig. Det gör att skotten blir mycket säkrare

- Mitt på dagen: Rådjuren är aktiva även mitt på dagen fast kanske inte på det öppna fältet. Prova att söka dig in i skogen och gärna i blötområden med en lockpipa.

- Lockpipa: Det är en smaksak, välj en som du trivs med, dom flesta lockpiporna fungerar bra. Ett tips kan vara att locka lite aggressivt och snabbt, det kan trigga igång råbockarna mer än om du lockar lite försiktigt. Om du är på en öppen yta och har svårt att få ut bockarna där så rör dig inåt i skogen, mot kärr, myrar och blöta områden där rådjuren kan vara lättare att locka in.
Om du stöter en bock och blir utskälld ska du inte ge upp. Bara han inte fått vittring av dig och utan bara märkt av något men inte att det är du, då springer han inte långt bort. Även om bocken både ser och hör bra så har han ett väldigt kort minne och kommer snart tillbaka igen, många gånger av ren nyfikenhet. Fast han kan komma tillbaka på ett för honom smart sätt genom att komma komma från ett annat håll för att se vad du var för något, så var beredd. 

- Kombinera: Samtidigt som man är ute en tidig morgon för att spana på råbock så kan man passa på att inventera annat vilt och jaga andra djur. Räv ligger till exempel för bockjakten, eller ligger du efter med att skjuta av vildsvin kan det vara ett bra tillfälle. Det är inte alltid det stämmer men ofta går det att kombinera bockjakten ihop med andra arter.

- Eftersökshund: Underskatta inte viltet, även om rådjuren är små och relativt lättskjutna så kan dom springa långt även efter en bra träff. Att då ha en hund tillgänglig är då ett absolut måste för att hitta viltet och dessutom ett lagkrav.

- Höstens drevjakter: Många jaktlag passar på att förbereda inför höstens drevjakter under bockjakten då det oftast är lugnare under dagen.