Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Allroundoptik till rimligt pris

Från Astro

Delta Optical Titanium HD 2,5-15x50.jpeg

Delta Optical är ett av många varumärken som konkurrerar i prisklasserna en bit under elitserien bland kikarsikten. Men avståndet till de främsta och mest etablerade märkena har minskat. Med modellen  Titanium HD visar Delta Optical att det går att bygga in hög kvalitet i ett kikarsikte med ett förhållandevis lågt pris.


Det börjar bli trångt i mellanklassen bland kikarsikten. Allt fler märken dyker upp på den svenska marknaden och konkurrensen är minst sagt stenhård. Dessutom har kvaliteten hos lägre prissatta varumärken ökat. Faktum är att de allra mest kända namnen har fått utmanare som kostar mindre än hälften.

Den allra högsta toppkvaliteten bland kikarsikten med livslånga garantier på den svenska marknaden ligger naturligtvis fortfarande i täten, men det breda fältet bakom knappar in avståndet. Framför allt när frågan om vad jag faktiskt behöver för att uppleva bra jakter, och för att kunna skjuta säkra skott, kommer upp på bordet.

Det kikarsikte som jag har testat den här gången är ett bra exempel på att priset inte alltid skvallrar om hur god kvalitet och användarvänlighet produkten faktiskt erbjuder. Så vi börjar där.    kostar ca 10 500 kronor, och för de pengarna får man väldigt mycket kikarsikte.


FÖRSTORINGSSPANNET

Det första som jag direkt fattar tycke för är förstoringsspannet. 2,5–15 betyder att siktet fungerar praktiskt taget till all jakt.

Undantag är snabba skott på drevjakter och de behov som hundförare har i trånga lägen. Resten, från vakjakt till toppfågel- jakt, från klassisk älgjakt till smygjakt, klarar siktet utan problem. Framför allt eftersom det har en parallaxjustering som fungerar problemfritt.

Parallax handlar om en viktig detalj. När förstoringen kliver uppåt 12–13 gånger händer saker med bildplanet. Riktmedlet och målet upplevs hamna på olika plan i synbilden, så fort jag rör huvudet det minsta bakom okularet. Tack vare parallaxjusteringen, som på    sitter i vänstra sidoratten, försvinner problemet.

SAMMA PROBLEM kan uppstå när jag tittar genom siktet på ett kort avstånd. Delta Opticals parallaxjustering är byggd för att klara avstånd ner till 10 meter. Det är ovanligt. 

Generellt klarar de allra flesta kikarsikten med variabel förstoring, oavsett pris, runt 45 meter som kortaste avstånd. Jag har testat denna Titanium, och parallax justeringen fungerar. Det gäller dock att lägga lite tid på att ställa in siktet för den egna synen. Där brister det ofta. Men ju mer noggrann man är, desto bättre ser man.

Tack vare förstoringsspannet, och parallaxjusteringen, kan man utan att tveka säga att det här är ett allroundkikarsikte.

EXAKT SAMMA sikte finns med 56 mm objektivdiameter. Då kostar siktet en tusenlapp mer. Men 50 mm kommer man långt med. Dessutom kan mitt öga, som har levt i drygt 60 år, inte tillgodogöra sig det lilla extra ljus en sex millimeter större glugg erbjuder.

Ljustransmissionen är bra, enligt specifikationen handlar det om 92–93 procent. Jag hade inga problem att vänta till en bra bit in i skymningen under dovhjortsjakten i september.

En annan detalj handlar om hur tydligt och skarpt jag ser i hela bilden. Det finns kikarsikten i mellanprisklassen där jag inte ser skarpt hela vägen ut i kanterna. När jag har siktet stilla och fokuserar på målet, spelar det ingen roll. Jag tittar ju mitt i siktet. Men när jag panorerar, när jag letar genom att långsamt svepa siktet över terrängen, är det irriterande att bli störd av optiska fenomen i utkanterna av synbilden. Där kan man snabbt se skillnad mellan bra och mindre bra optisk kvalitet.    klarar det provet galant, hela bilden är skarp ända ut i kanterna.


TILLVERKNING

Delta Optical sikten tillverkas i Japan, ett land känt för sina optiska produkter. Linserna i Titanium HD är, enligt min erfarenhet, mycket bra med tanke på priset.

Okularet, i den ände jag tittar, är bra. Men ändå är det här man hittar en skillnad jämfört med kikarsikten i elitklassen, som kostar uppåt tre gånger så mycket. Jag får en svag känsla av tubseende. Jag ser, eller snarare upplever, att jag tittar genom en tub. Det handlar bara om en svag känsla, men den finns där. 

I och för sig är det en vanesak och om mitt öga, om mitt sätt att titta genom siktet. Med mer träningsskytte lät den känslan försvinna.

Linserna har en coating som ger en fullt godkänd upplösning och återgivning av färger. Siktet är, som brukligt, kvävgasfyllt och byggt av stark aluminium som klarar hårda påfrestningar. Enligt specifikationerna är siktet helt vattentätt, vilket jag dock inte har testat.


DET BELYSTA RIKTMEDLET

 

Det belysta riktmedlet förtjänar också lite uppmärksamhet. Belysta riktmedel i lågt prissatta kikarsikten har en tendens att bli lite ”suddiga” eller oskarpa i formen i vissa lägen. Den röda punkten i Titanium HD är tydlig, skarp och klar, hela vägen ner till den lägsta ljusstyrkan. Det gillar jag. Oavsett yttre ljus känner jag igen punkten.

Att jag kan komplettera siktet, och ge det ett ännu bredare användningsområde, med ett ballistiskt torn gör inte saken sämre. Tornet har fyra ringar, vilket betyder att jag kan ha fyra olika inställningar. Det är bra när jag vill kunna skjuta på olika avstånd eller växla mellan ammunition med olika träfflägen i höjd. Tornet är ett tillbehör som kostar cirka 2 000 kronor.

Att det följer med en tio år lång garanti i köpet understryker det faktum att också kikarsikten i en lägre prisklass kan hålla hög klass när det gäller kvalitet.


SLUTSATS

Konkurrensen är stor i mellan- och låg-prisklassen bland kikarsikten. Märken som  Meopta Steiner , för att ta några exempel har flyttat fram positionerna rejält under senare år. Avståndet till varumärken i elitserien, som exempelvis självklarheterna    och   , har minskat. Det är naturligtvis enkelt att fortfarande hitta skillnader till jättarnas fördel, två av dem handlar om robusthet och livslängd. Där vet vi inte ännu hur stora skillnaderna faktiskt är.

Vad behöver jag egentligen för kikarsikte? Den gamla sanningen när det gäller optik och vapen, den om att satsa mer på kikarsiktet än på bössan, gäller fortfarande. Optiken är viktig, den avgör massor i skottögonblicket, oavsett vad och hur jag jagar. Men det testade siktet  Delta Optical Titanium HD 2,5–15x50 är ett tydligt exempel på att tillräckligt bra optik för den jakt som jag bedriver inte behöver kosta dubbelt eller tredubbelt.

Det som krävs av ett kikarsikte handlar om skärpa i hela synbilden, skottfasthet, förmåga att tåla en del stryk, rätt spann i förstoring för de jaktformer som jag utövar, tydligt riktmedel och, vid högre förstoringar, parallaxjustering.   har allt det. Till ett rimligt, för att inte säga ett jämförelsevis lågt, pris.